Khalid al Walid

Oleh: Ahmad Saifullah B Mohd Khairi

Khalid Ibn Al-Walid Juga Dikenali Sebagai Sayf Allāh Al-Maslūl (Pedang Siti Tuhan), Adalah Seorang Sahabat Nabi Islam Muhammad. Beliau Terkenal Dengan Taktik Dan Kehebatan Tentera, Menguasai Angkatan Madinah Di Bawah Muhammad Dan Angkatan Pengganti Terdekat Khalifah Rasyidin ; Abu Bakr Dan Umar Ibn Khattab. Ia Adalah Di Bawah Kepimpinan Tentera Saudi, Untuk Kali Pertama Dalam sejarah, telah bersatu di bawah satu entiti politik, Khalifah. Beliau menang dalam lebih seratus pertempuran, terhadap angkatan Empayar Byzantine Rom, Empayar Sassanid-Parsi, dan sekutu mereka, di samping untuk puak-puak Arab yang lain. Pencapaian strategik beliau termasuk penaklukan Saudi, Parsi Mesopotamia dan Rom Syria dalam tempoh beberapa tahun 632-636. Beliau juga dikenang kerana kemenangan tegas beliau di Yamamah, Ullais, dan Firaz, dan kejayaan taktikal beliau di Walaja dan Yarmouk.

Khalid ibn al-Walid (anak Khalid al-Walid. Anak Khalid yang baru lahir) dari Mekah suku Quraisy, dari puak yang pada mulanya menentang Muhammad. Beliau memainkan peranan penting dalam kemenangan Mekah pada Peperangan Uhud. Beliau memeluk agama Islam, dan menyertai Muhammad selepas Perjanjian Hudaybiyyah dan mengambil bahagian dalam ekspedisi pelbagai untuk dia, seperti peperangan mantiqah Mu'tah. Selepas kematian Muhammad, beliau memainkan peranan penting dalam pasukan pemerintah Madinah Abu Bakr dalam perang Ridda, menakluk pusat Saudi dan membantutkan puak-puak Arab. Beliau ditangkap Sassanid klien Kerajaan Arab Al-Hirah, dan mengalahkan pasukan Sassanid Parsi semasa penaklukan Iraq ( Mesopotamia ). Beliau kemudian dipindahkan ke hadapan barat untuk menangkap Roman Syria dan negeri pelanggan Byzantine Arab daripada Ghassanid. Walaupun Umar pemerintah yang tertinggi, namun beliau kekal sebagai pemimpin yang sangat berkesan. Di bawah pemerintahan beliau, Damsyik telah ditangkap pada tahun 634 dan Arab menentang Byzantine kuasa telah tercapai di Pertempuran Yarmouk (636), yang membawa kepada penaklukan Bilad al-Sham ( Levant ). Pada tahun 638, pada kemuncak kerjayanya, beliau telah dipecat daripada perkhidmatan tentera.

Khalid dilahirkan sekitar c. 592 di Mekah untuk Walid ibn al-Mughirah, ketua Bani Makhzum, puak puak Arab Quraisy. Beliau merupakan sepupu Umar. Ayahnya dikenali di Mekah dengan gelaran Al-Waheed-Satu. Ketiga-tiga puak terkemuka Quraisy pada masa itu, Bani Hashim, Bani Abd-al-dar, dan Bani Makhzum. Bani Makhzum adalah bertanggungjawab bagi perkara perang. Tidak lama selepas kelahirannya, dan selaras dengan tradisi Quraisy, Khalid telah dihantar kepada satu puak Badwi di padang pasir, di mana ibu angkatnya akan jururawat dia dan membawa dia di udara padang pasir jelas, kering dan tidak tercemar. Pada usia lima atau enam, dia kembali kepada ibu bapanya di Mekah. Khalid semasa zaman kanak-kanak beliau juga mempunyai serangan ringan cacar yang dia terselamat, tetapi ia telah meninggalkan beberapa pockmarks pada pipi kirinya. [4]

Khalid dan Umar (Radhi Allahu) Khalifah yang kedua, sepupu dan sangat dekat persamaan muka. Khalid dan Umar berdua sangat tinggi, Khalid mempunyai badan yang sasa dengan bahu luas. Dia mempunyai janggut yang kelihatan penuh dan tebal di wajahnya. [5] Beliau juga adalah salah satu daripada ahli gusti juara zamannya. Sebagai ahli suku Makhzum, yang telah khusus dalam peperangan, dan kalangan berkuda terbaik di Saudi, Khalid, sebagai kanak-kanak, belajar untuk menunggang dan menggunakan senjata seperti lembing, tombak, panah, dan pedang. Lance dikatakan menjadi kegemaran di kalangan senjata. Dalam belia beliau dikagumi sebagai pahlawan terkenal dan ahli gusti di kalangan Quraisy.

Era Muhammad (610-632)
Peta Pertempuran Uhud, menunjukkan pergerakan Khalid mengapit terhadap Muslim tentera, manuver yang memenangi peperangan Quraisy.
Tidak banyak yang diketahui mengenai Khalid pada hari-hari awal dakwah Muhammad. Bapanya dikenali untuk permusuhan terhadap Muhammad. Berikutan perpindahan Nabi Muhammad saw dari Mekah ke Madinah, banyak peperangan telah berlaku antara masyarakat Islam baru di Madinah dan persekutuan Quraisy. Khalid tidak mengambil bahagian dalam Pertempuran Badar -pertempuran pertama berlaku antara umat Islam dan Qurayshites- tetapi abangnya Walid ibn Walid telah ditangkap dan dijadikan banduan. Khalid dan abang abang Hasham beliau ibn Walid pergi ke Madinah untuk menyelamatkan Walid, tetapi tidak lama selepas dia telah ditebus, Walid, di tengah-tengah perjalanan itu kembali ke Mekah, melarikan diri dan pergi kembali kepada Muhammad dan memeluk agama Islam. Kepimpinan Khalid memainkan peranan penting dalam beralih jadual dan memastikan satu kemenangan Mekah semasa yang Pertempuran Uhud (625). Dalam 627 selepas masihi dia adalah sebahagian kempen Quraisy itu terhadap umat Islam, mengakibatkan Peperangan Khandaq, pertempuran terakhir Khalid terhadap umat Islam.

 Memeluk Islam
Satu perjanjian damai sepuluh tahun telah dimeterai antara umat Islam dan Quraisy Mekah pada Perjanjian Hudaybiyyah pada 628. Ia telah mencatatkan bahawa Muhammad memberitahu saudara Khalid, Walid bin Walid, bahawa: "Seorang lelaki seperti Khalid, tidak boleh menjaga dirinya dari Islam " Walid menulis surat kepada Khalid memujuk dia untuk menukar. Khalid, yang tidak terlalu dilukis ke arah berhala daripada Kaabah, memutuskan untuk memeluk agama Islam dan dikatakan telah berkongsi perkara ini dengan rakan-rakan zaman kanak-kanaknya Ikrimah ibn Abu Jahal yang menentang beliau. Khalid diancam oleh Abu Sufyan ibn Harb dengan kesan-kesan buruk, tetapi telah dihalang oleh Ikrimah yang dilaporkan telah berkata:. "Kukuh, Wahai Abu Sufyan kemarahan Anda juga boleh membawa saya juga untuk menyertai Muhammad Khalid bebas untuk mengikuti apa-apa agama dia memilih ". Pada bulan Mei 629, Khalid dibentangkan ke Madinah. Dalam perjalanan dia bertemu 'Amr bin al-' Sebagai dan Uthman ibn Talha, yang juga telah pergi ke Madinah untuk memeluk agama Islam. Mereka tiba di Madinah pada 31 Mei 629 dan pergi ke rumah Muhammad. Khalid telah diterima oleh abang Walid bin Walid dan adalah pertama antara tiga lelaki untuk memasuki Islam.

 Kempen Tentera semasa era Nabi Muhammad saw
 Pertempuran Mutah
Rencana utama: Pertempuran mantiqah Mu'tah
Tiga bulan selepas ketibaan Khalid di Madinah, Muhammad menghantar seorang utusan ke Ghassanid pemerintah Syria, negeri di bawah taklukan empayar Byzantine, dengan surat menjemput beliau untuk memeluk Islam. Walaupun melalui mantiqah Mu'tah, utusan ini telah dipintas dan dibunuh oleh penghulu tempatan Ghassanid dengan nama Syarhabil ibn Amr. Secara tradisinya, utusan diplomatik diadakan kekebalan daripada serangan, dan berita akta ini marah Madinah.

Ekspedisi segera bersedia untuk mengambil tindakan punitif terhadap Ghassanid. Muhammad melantik Zaid bin Harithah sebagai panglima daya. Sekiranya kematian Zaid, arahan adalah untuk diambil alih oleh Ja'far ibn Abi Talib, dan jika Jafar untuk dibunuh, perintah akan berada di tangan `Abd Allah ibn Rawahah. Sekiranya bahawa ketiga-tiga terbunuh, lelaki ekspedisi untuk memilih seorang komander dari kalangan mereka.

Ketiga-tiga dinamakan komander telah dibunuh dalam peperangan, dan Khalid telah dipilih sebagai komander. Beliau adalah dapat mengekalkan tenteranya banyak mengatasi 3,000 lelaki terhadap tentera besar-besaran 200,000 Empayar Byzantine dan Ghassanid Arab dalam apa yang akan dikenali sebagai Pertempuran mantiqah Mu'tah. Khalid mengambil alih perintah tentera Islam pada masa ini penting, dan berpaling apa yang akan menjadi pembunuhan berdarah ke berundur strategik dan menyelamatkan tentera Islam daripada penghapusan keseluruhan

Pada waktu malam, Khalid menghantar beberapa tiang belakang tentera utama, dan pada keesokan harinya sebelum pertempuran yang mereka telah diarahkan untuk menyertai tentera Islam dalam kumpulan kecil, satu demi satu, memberi kesan tetulang sebuah segar, sekali gus menurunkan semangat lawan. Khalid bagaimanapun menstabilkan garis pertempuran untuk hari tersebut, dan pada waktu malam orang-orangnya berundur kembali ke Saudi. Percaya perangkap sedang menunggu untuk mereka, tentera Byzantine tidak menyerang. Khalid dikatakan telah berjuang dengan berani di Pertempuran mantiqah Mu'tah dan telah dipecahkan sembilan kumpulan dalam peperangan. Selepas Pertempuran mantiqah Mu'tah, Khalid telah diberi gelaran Pedang Allah untuk membawa kembali tenteranya untuk melawan hari yang lain. Pedang tajuk Allah telah diberikan oleh Muhammad, lantas beliau dikenali dengan nama samaran ini juga sebelum peperangan M'utah

Rencana utama: Penaklukan Mekah, Battle of Hunayn, Pengepungan Tha'if, dan Pertempuran Tabouk

Setahun kemudian, dalam 630 Masihi, umat Islam maju dari Madinah untuk menakluk Mekah. Dalam Penaklukan Mekah Khalid diperintahkan salah satu daripada empat Muslim tentera yang memasuki Mekah dari empat laluan yang berbeza, dan dihalakan berkuda Qurayshi. Kemudian tahun itu, beliau menyertai dalam Peperangan Hunain dan Pengepungan Tha'if.

Beliau merupakan sebahagian daripada kempen Tabuk di bawah pimpinan Muhammad, dan dari sana beliau telah dihantar untuk Daumat-ul-Jandal di mana dia berjuang dan menawan Putera Arab Daumat-ul-Jandal, memaksa Daumat-ul-Jandal untuk mengemukakan.

Dalam 631 Masihi, beliau mengambil bahagian dalam perpisahan haji Muhammad. Semasa yang dikatakan telah mengumpul beberapa bulu Muhammad, sebagai relik suci, yang akan membantu dia memenangi pertempuran.

 kempen Tentera sebagai komander

Rencana utama: Ekspedisi Khalid ibn al-Walid (Nakhla), Ekspedisi Khalid ibn al-Walid (Banu Jadhimah), dan Ekspedisi Khalid ibn al-Walid (Dumatul Jandal)

Pada Januari 630 Masihi, 8AH, bulan 9, Kalendar Islam. Khalid ibn al-Walid telah dihantar untuk memusnahkan Dewi Idol al-Uzza, yang disembah oleh orang musyrik, dia melakukan ini berjaya, dan 1 wanita Ethiopia juga dibunuh, yang Muhammad mendakwa adalah sebenar al-Uzza.

Khalid ibn al-Walid juga telah dihantar untuk menjemput Bani Jadhimah puak Islam. Mereka menerima jemputan itu, tetapi Khalid telah mengambil segala mereka banduan dan dilaksanakan sebahagian daripada suku anyway (sebelum dia berhenti), disebabkan permusuhan yang lalu.

Muhammad juga menghantar Khalid pada ekspedisi ke Dumatul Jandal, untuk menyerang Kristian Putera Ukaydir yang tinggal di istana di sana. Ini berlaku pada Mac 631 Masihi, 9AH, bulan 11 Kalendar Islam. Dalam kempen ini, Khaled mengambil tebusan Putera dan mengugut untuk membunuhnya sehingga pintu istana telah dibuka. Muhammad kemudian tebus anaknya itu sebagai pertukaran untuk 2000 unta, 800 biri-biri, 400 armours dan 400 tombak-tombak, serta keperluan untuk membayar Jizyah.

Dalam AD April 631, Muhammad sekali lagi menghantar Khalid pada satu ekspedisi ke-2 Dumatul Jandal untuk memusnahkan Idol pagan, Wadd. Khalid memusnahkan patung serta kuil dan membunuh orang-orang yang menentang.

Era Abu Bakr (632-634)

 Penaklukan Saudi
Maklumat lanjut: Ridda peperangan dan Malik ibn Nuway

Selepas kematian Muhammad, banyak suku-suku kaum Arab yang kuat memecahkan diri dalam pemberontakan terbuka terhadap pemerintahan Madinah. Khalifah Abu Bakar telah menghantar tenteranya untuk menentang pemberontak dan murtad. Khalid adalah salah satu penasihat utama Abu Bakar dan seorang arkitek perancangan strategik peperangan riddah. Dia telah diberikan arahan ke atas tentera Islam kuat dan telah dihantar ke arah pusat Saudi, kawasan yang paling strategik yang sensitif di mana puak-puak pemberontak yang paling berkuasa tinggal. Rantau yang paling kubu Islam di Madinah dan adalah ancaman terbesar ke bandar. Khalid mula-mula keluar untuk puak pemberontak Tayy dan Jalida, di mana Adi ibn Hatim -terkemuka sahabat Muhammad, dan penghulu Tayy puak-tara, dan puak-puak yang dikemukakan kepada Khalifah.

Dalam pertengahan September 632 Masihi, Khalid dikalahkan Tulaiha, seorang pemimpin pemberontak utama yang mendakwa kenabian sebagai satu cara untuk menarik sokongan untuk dirinya sendiri. Kuasa Tulaiha telah dihancurkan selepas baki pengikut beliau telah dikalahkan di Pertempuran Ghamra. Khalid seterusnya berarak ke Naqra dan mengalahkan puak pemberontak Banu Saleem di Pertempuran Naqra. Rantau ini telah diperolehi selepas Pertempuran Zafar dalam bulan Oktober 632 dengan kekalahan perempuan simpanan puak, Salma.

Apabila rantau sekitar Madinah, modal Islam, adalah menawan semula, Khalid dengan memasuki Nejd, kubu kuat suku-suku Bani Tamim. Banyak puak-puak menyegerakan untuk melawat Khalid dan mengemukakan kepada pemerintahan satu Khalifah. Tetapi suku Bani Yarbu ', di bawah Sheikh Malik ibn Nuwayrah, digantung kembali. Malik dielakkan hubungan secara langsung dengan tentera Khalid dan mengarahkan pengikut-pengikutnya untuk menyebarkan, dan beliau dan keluarganya nampaknya berpindah merentasi padang pasir. Beliau juga mengumpul cukai dan menghantar orang-orangnya ke Madinah untuk membebaskan mereka. Walau bagaimanapun, Malik dituduh memberontak terhadap negeri Madinah dan bayaran untuk memasuki perikatan anti-Khalifah dengan Sajjah, seorang nabi yang diri mereka. Malik ditangkap bersama-sama dengan Klan beliau, dan bertanya oleh Khalid tentang jenayah. Setelah mendengar tindak balas Malik: "tuan anda berkata demikian, tuan anda berkata bahawa" merujuk kepada Abu Bakr, Khalid mengisytiharkan Malik murtad pemberontak dan mengarahkan pelaksanaan hukuman mati beliau.

Abu Qatada Ansari, seorang sahabat Muhammad, yang disertai Khalid dari Madinah telah begitu terkejut pada pembunuhan oleh Khalid Malik bahawa dia segera pulang ke Madinah, dan memberitahu Abu Bakar bahawa dia enggan berkhidmat di bawah komander satu yang telah dibunuh seorang Muslim. Kematian Malik dan Khalid mengambil Layla isterinya mencipta kontroversi. Beberapa pegawai tentera-termasuk Abu Qatadah-percaya bahawa Khalid membunuh Malik untuk mengambil isterinya. Selepas tekanan yang dikenakan oleh sepupu dan Umar-Khalid ini salah satu daripada Khalifah Abu Bakar yang utama penasihat-Abu Bakr dipanggil Khalid kembali ke Madinah untuk menjelaskan dirinya. Walaupun Khalid telah diisytiharkan Malik murtad, di Madinah, 'Umar memberitahu Khalid: "Anda musuh Allah! Anda membunuh seorang lelaki Muslim dan selepas itu mengambil isterinya. Demi Allah aku akan merejam dengan membunuh kamu ".

Selepas kejadian Malik, Abu Bakr menghantar Khalid untuk menghancurkan ancaman yang paling berkuasa negeri nasen Islam Madinah: Musaylimah, menuntut kenabian, yang sudah mengalahkan dua tentera Islam. Dalam minggu ketiga Disember 632, Khalid memenangi kemenangan tegas terhadap Musaylimah pada Peperangan Yamama. Musaylimah mati dalam pertempuran, dan hampir semua tentangan dari puak-puak yang memberontak runtuh.

 Penjajahan Empayar Parsi
Maklumat lanjut: penaklukan Islam Parsi

Dengan keruntuhan pemberontakan, dan Saudi bersatu di bawah kuasa pusat khalifah di Madinah, Abu Bakr memutuskan untuk mengembangkan empayar beliau. Ia adalah tidak jelas apa niatnya, sama ada ia adalah pelan pengembangan skala penuh atau serangan untuk mendapatkan wilayah yang lebih untuk mewujudkan zon penampan di antara negara Islam dan kuat empayar Sassanid dan Byzantine. Khalid dihantar ke Empayar Parsi dengan tentera yang terdiri 18,000 sukarelawan untuk menakluk wilayah terkaya empayar Parsi, Euphrates rantau Mesopotamia lebih rendah, (kini Iraq ). Khalid memasuki rendah Mesopotamia dengan kuasa ini.

Beliau memenangi kemenangan yang cepat dalam empat pertempuran berturut-turut: Pertempuran Rangkaian, berjuang pada April 633; Pertempuran Sungai, berperang pada minggu ketiga April 633; Pertempuran Walaja, berjuang Mei 633, dan Pertempuran Ullais, berjuang di pertengahan Mei 633. Dalam minggu terakhir bulan Mei 633, al-Hira, bandar modal serantau yang lebih rendah Mesopotamia, jatuh kepada Khalid. Penduduk diberi ketenangan pada terma pembayaran tahunan jizyah (ufti) dan bersetuju untuk menyediakan risikan bagi umat Islam. Selepas berehat tenteranya, pada Jun 633, mengepung Khalid Anbar yang walaupun tentangan hebat jatuh pada bulan Julai 633 hasil daripada pengepungan yang dikenakan di bandar. Khalid kemudian berpindah ke arah selatan, dan ditangkap Tamr Ein ul dalam minggu terakhir bulan Julai, 633.

Pada masa itu, hampir semua Mesopotamia lebih rendah, (utara rantau Euphrates ), adalah di bawah kawalan Khalid. Sementara itu, Khalid menerima panggilan untuk mendapatkan kepercayaan dari utara Saudi di Daumat-ul-Jandal, dimana Arab Islam umum, Ayaz bin Ghanam, sedang dikelilingi oleh puak-puak pemberontak. Ogos 633, Khalid pergi ke Daumat-ul-Jandal dan mengalahkan pemberontak di Pertempuran Daumat-ul-Jandal, menangkap kubu bandar. Dalam perjalanan kembali ke Mesopotamia, Khalid dikatakan telah membuat lawatan rahsia untuk Mekah untuk menyertai dalam Haji.

Pada kepulangannya dari Saudi, Khalid menerima risikan entailing kepekatan Parsi besar tentera dan Kristian Arab. Kuasa-kuasa ini telah berpangkalan di empat kem yang berbeza di rantau Euphrates di Hanafiz, Zumail, Saniyy dan yang terbesar berada di Muzayyah. Khalid dielakkan pertempuran padang dengan kuasa besar Parsi bersatu dan memutuskan untuk menyerang dan memusnahkan setiap kem dalam serangan malam yang berasingan dari tiga sisinya. Dia membahagikan tenteranya dalam tiga unit, dan menyerang tentera Parsi dalam serangan diselaraskan dari tiga arah yang berbeza pada waktu malam, bermula dari Pertempuran Muzayyah, maka Pertempuran Saniyy, dan akhirnya Peperangan Zumail Masihi November 633.

Ini rentetan kemenangan Islam disekat Parsi usaha untuk menawan semula rendah Mesopotamia dan meninggalkan modal Parsi Ctesiphon lengah dan terdedah kepada serangan Islam. Sebelum menyerang itu modal Parsi, Khalid memutuskan untuk menghapuskan semua angkatan Parsi dari selatan dan barat, dan itu berarak terhadap bandar sempadan yang daripada Firaz, di mana dia mengalahkan satu kuasa gabungan Sassanid Parsi, Byzantine Rom dan Arab Kristian dan menawan kubu di bandar ini semasa Pertempuran Firaz pada bulan Disember 633. Ini adalah pertempuran terakhir dalam penaklukan yang lebih rendah Mesopotamia. Walaupun Khalid ada cara untuk menyerang Qadissiyah, sebuah kubu utama pada cara untuk Ctesiphon, beliau menerima surat daripada Abu Bakr dan telah dihantar ke hadapan Byzantine di Syria untuk menganggap arahan tentera Islam dengan niat menakluk Rom Syria. Semasa beliau tinggal di Iraq, Khalid juga digelar sebagai gabenor tentera wilayah

Penjajahan Empayar Rom Timur
Maklumat lanjut: Perang Byzant
Selepas pencerobohan berjaya Sassanid Parsi wilayah Iraq, Khalifah Abu Bakr menghantar ekspedisi menyerang Levant (Roman Syria). Pencerobohan adalah perlu dijalankan oleh empat kor, masing-masing dengan sasaran sendiri diberikan. Byzantine member respon kepada ancaman ini dengan menumpukan unit mereka di Ajnadyn (sebuah tempat di Palestin, mungkin al-Lajjun ) dari garrisons berbeza. Langkah ini terikat tentera Islam di kawasan sempadan, dengan kuasa besar ini di belakang mereka, tentera Islam tidak lagi bebas untuk berarak ke tengah atau utara Syria. angkatan Islam nampaknya terlalu kecil dalam nombor untuk menangani ancaman Byzantine, dan Abu Ubaidah ibn al-Jarrah, ketua komander Islam depan Syria, meminta bantuan dari Abu Bakr. Yang terakhir ini bertindak balas dengan menghantar bala bantuan yang diketuai oleh Khalid.

Terdapat dua laluan ke arah Syria dari Iraq, satu adalah melalui Daumat-ul-Jandal (Sekarang dikenali sebagai Skaka) dan yang lain telah melalui Mesopotamia lulus walaupun Ar-Raqqah. Sejak tentera Islam di Syria memerlukan tetulang segera, Khalid dielakkan laluan konvensional ke Syria melalui Daumat-ul-Jandal kerana ia adalah panjang dan akan mengambil minggu untuk mencapai Syria. Beliau juga dielakkan laluan Mesopotamia kerana kehadiran garrisons Rom di utara Syria dan Mesopotamia. Melibatkan mereka pada masa apabila tentera Islam sedang outflanked di Syria, juga diperintah keluar kerana ia akan bermakna berjuang dalam dua bidang. Khalid memilih laluan yang agak pendek ke Syria yang unconventionally diluluskan walaupun Gurun Syria. Beliau berarak tenteranya walaupun padang pasir, di mana tradisi menceritakan bahawa tenteranya mara selama dua hari tanpa setitik air tunggal, sebelum sampai pra-memutuskan sumber air di sebuah oasis. Khalid dikatakan telah menyelesaikan isu kekurangan air menggunakan satu kaedah Badwi. Unta telah dibuat untuk minum air selepas sengaja menafikan mereka air untuk tempoh masa yang panjang, menggalakkan unta untuk minum air yang banyak pada satu-satu masa. Unta mempunyai keupayaan untuk menyimpan air di dalam perut mereka yang seterusnya boleh diperolehi dengan penyembelihan mereka apabila perlu. Tentera Islam menunggang sepenuhnya pada unta dan kaedah ini menjadi salah satu yang berkesan bagi tentera Islam.

Khalid memasuki Syria pada Jun 634 dan cepat ditangkap kubu sempadan Sawa, Arak, Palmyra, al-Sukhnah ( al-Qaryatayn dan Hawarin ditangkap selepas Pertempuran Qarteen dan Pertempuran Hawarin.) Selepas membantutkan bandar-bandar, Khalid bergerak ke arah Bosra, sebuah bandar berhampiran sempadan Syria-Arab dan modal daripada kerajaan Arab Ghassanid, orang suruhan timur Empayar Rom. Beliau dipintas Damsyik manakala lulus walaupun pas gunung yang kini dikenali sebagai "Sanita al-Uqab" ("pas Uqab") selepas nama standard tentera Khalid. Cara beliau di Maraj al-Rahat, Khalid dihalakan tentera Ghassanid Arab Kristian dalam Peperangan Marj al-Rahit ringkas.

Dengan berita ketibaan Khalid, Abu Ubaidah mengarahkan Shurhabil ibn Hasana, salah satu daripada empat komander kor, untuk menyerang bandar Bosra. Kedua mengepung Bosra dengan tenteranya seramai 4,000 orang lelaki. The garnisun Byzantine dan Kristian Arab yang mengatasi kuasa yang Shurhabil itu, dibuat satu gurauan dan mungkin untuk menghapuskan mereka apabila berkuda Khalid tiba dari gurun dan menyerang belakang yang tentera Byzantine, melegakan Shurhabil. garnisun berundur ke kubu di bandar ini. Abu Ubaidah menyertai Khalid di Bosra dan Khalid, sebagai satu arahan khalifah, mengambil alih arahan tertinggi. Benteng Bosra menyerah kalah pada pertengahan bulan Julai 634, berkesannya mengakhiri dinasti Ghassanid. Selepas menangkap Bosra, Khalid mengarahkan semua kor untuk menyertainya di Ajnadayn mana mereka berjuang pertempuran penentuan menentang Byzantine pada 30 Julai 634. Sejarah moden menganggap peperangan ini telah menjadi kunci dalam memecahkan kuasa Byzantine di Syria.

Kekalahan di Pertempuran Ajnadayn, meninggalkan Syria terdedah kepada tentera Islam. Khalid memutuskan untuk menangkap Damsyik, kubu Byzantine. Di Damsyik, Thomas, anak undang-undang Maharaja Byzantine Heraclius, adalah menjaga pertahanan bandar ini. Menerima kepintaran Khalid berarak ke arah Damsyik dia bersedia pertahanan bandar. Beliau menulis kepada Maharaja Heraclius, yang merupakan di Emesa masa itu, untuk tetulang. Selain itu, Thomas, dalam usaha untuk melambatkan atau menghentikan terlebih dahulu Khalid dan untuk mencapai masa untuk menyediakan untuk pengepungan, menghantar tenteranya untuk bergerak ke hadapan. Dua daripada tenteranya telah dihalakan pertama di Yaqusa pada pertengahan Ogos dan yang lain di Maraj sebagai Saffer pada 19 Ogos. Sementara itu, tetulang Heraclius mencapai Damsyik sebelum lajur lain Heraclius sampai bandar yang Khalid meletakkan pengepungan ke atas Ogos 20. Untuk mengasingkan Damsyik dari seluruh rantau ini, Khalid meletakkan detachments selatan di jalan raya untuk Palestin dan di utara di laluan Damsyik-Emesa, dan beberapa lain-lain yang lebih kecil detachments di laluan ke arah Damsyik. Bala Heraclius telah dipintas dan dikalahkan oleh Khalid di Pertempuran Sanita al-Uqab km 30 dari Damsyik.

Khalid mengetuai serangan dan menakluki Damsyik pada 18 September 634 selepas pengepungan selama 30 hari. Menurut beberapa sumber, pengepungan adalah kononnya telah berlangsung selama kira-kira empat atau enam bulan. Heraklius telah menerima berita kejatuhan Damascus, ditinggalkan untuk Antioch dari Emesa. Berkuda Islam di bawah Khalid menyerang garrison Byzantine Damsyik yang juga menuju ke arah Antioch, menangkap sehingga mereka menggunakan jalan pintas yang tidak diketahui, pada Peperangan Maraj al-Debaj, 150 km ke utara Damsyik. Abu Bakar meninggal dunia semasa pengepungan Damsyik dan Umar menjadi Khalifah baru. Beliau menolak sepupunya Khalid dari perintah beliau dan melantik Abu Ubaidah ibn al-Jarrah komander baru ketua tentera Islam di Syria. Abu Ubaidah mendapat surat pelantikan dan pemecatan Khalid semasa pengepungan, tetapi dia terlewat pengumuman sehingga bandar telah ditawan.

Era Khalifah Umar (634-642)

 Pemecatan Khalid dari perintah

Pada 22 Ogos 634, Abu Bakr meninggal dunia, dan membuat Umar sebagai penggantinya. Langkah 1 Umar adalah untuk melegakan Khalid dari arahan tertinggi Angkatan Islam dan melantik Abu Ubaidah sebagai komander yang baru dalam ketua- tentera Islam. Hubungan antara Khalid dan Umar telah tegang sejak kejadian Malik ibn Nuwayrah. Khalid telah menjadi percubaan kekufuran (kerana peperangan tanpa ditewaskan) bagi umat Islam kerana mereka telah disebabkan menang pertempuran kepada personali Khalid; Umar telah dilaporkan sebagai berkata: "Saya tidak memecat Khalid ibn al Waleed kerana saya saya marah dengan dia atau kerana pengkhianatan amanah atau tanggungjawab tetapi sebab itu sahaja yang saya mahu orang tahu bahawa ia adalah Allah yang memberi kemenangan ". Ini mengakibatkan pemecatan Khalid dari perintah tertinggi dan kemudian pada tahun 638, daripada perkhidmatan tentera. Khalid, memberi ikrar kesetiaan kepada khalifah baru dan meneruskan perkhidmatan sebagai komander biasa di bawah Abu Ubaidah. Beliau dilaporkan telah berkata: "Jika Abu Bakr mati, Umar adalah Khalifah, maka kita harus mendengar dan taat" Ada yang tidak dapat dielakkan kelembapan dalam kadar operasi ketenteraan, sebagai Abu Ubaidah akan bergerak perlahan-lahan dan berterusan dan komander yang lebih berhati-hati. Penaklukan Syria diteruskan di bawah gendral beliau, dan Abu Ubaidah menjadi mengagumi Khalid, memberinya perintah berkuda dan digunakan beliau sebagai penasihat tentera.

Penaklukan Tengah Levant
Tidak lama selepas perlantikan Abu Ubaidah sebagai ketua komander, dia menghantar detasmen kecil untuk pameran tahunan yang diadakan di Abu-al-Quds, hari Abla moden, berhampiran Zahlé 50 km timur Beirut. Terdapat sebuah ketumbukan Byzantine dan Kristian Arab menjaga yang adil, bagaimanapun saiz garnisun salah mengira oleh maklumat Islam. Garrison cepat dikelilingi pasukan Islam yang kecil. Sebelum ia akan telah musnah, Abu Ubaidah, setelah menerima risikan baru, menghantar Khalid untuk menyelamatkan tentera Islam. Khalid terlibat dan mengalahkan mereka dalam Pertempuran Abu al-Quds pada oktober 15 634 dan kembali dengan tan rampasan yang dirompak dari adil dan beratus-ratus banduan Rom.

Dengan Central Syria ditangkap, umat Islam telah diuruskan tamparan tegas untuk Byzantine. Komunikasi antara Utara Syria dan Palestin kini terputus. Abu Ubaidah memutuskan untuk berarak ke Cynthia ( Pella ), yang merupakan kira-kira 500 kaki (150 m) di bawah paras laut, dan di mana sebuah ketumbukan yang kuat Byzantine dan mangsa Pertempuran Ajnadayn hadir. Rantau ini adalah penting kerana dari sini tentera Byzantine boleh menyerang ke arah timur dan memotong talian bekalan dan komunikasi kepada Saudi. Selain itu dengan garnisun besar di belakang ini, Palestin tidak dapat diserang. Tentera Islam berpindah ke Cynthia dengan Khalid mengetuai pengawal terlebih dahulu, hanya untuk mendapati dataran yang dibanjiri oleh jurutera Byzantine menyekat Sungai Jordan. Tentera Byzantine akhirnya dikalahkan di Pertempuran Cynthia pada malam 23 Januari 635.

 Pertempuran untuk Emesa dan Pertempuran 2 Damsyik

Dengan kemenangan di Cynthia, tentera Islam berpecah, Amr ibn al-Aas dan Shurhabil ibn Hasana berpindah ke selatan untuk menguasai Palestin, manakala Abu Ubaidah dan Khalid bergerak ke utara untuk menangkap Utara Syria. Walaupun umat Islam telah diduduki pada Cynthia, Heraclius, penderiaan peluang, cepat dihantar tentera di bawah Theodras Umum untuk menawan semula Damsyik. Tidak lama selepas Heraclius dihantar tentera baru, umat Islam setelah selesai perniagaan di Cynthia, adalah dalam perjalanan ke Emesa. Askar Byzantin bertemu dengan cara Islam setengah untuk Emesa, di Maraj al-Rome. Semasa malam Theodras menghantar separuh daripada tenteranya ke arah Damsyik untuk melancarkan serangan mengejut ke atas garnisun Islam. Pengintip Khalid memberitahunya mengenai langkah, Khalid telah menerima kebenaran dari Abu Ubaidah, cepat bergerak ke arah Damsyik dengan pengawal mudah alih. Walaupun Abu Ubaidah berjuang dan mengalahkan tentera Rom dalam Peperangan Maraj al-Rom, Khalid berpindah ke Damsyik dengan beliau pengawal Bergerak menyerang dan laluan Theodras Am dalam pertempuran 2 Damsyik. Seminggu kemudian, Abu Ubaida menangkap Baalbek (Heliopolis), di mana Kuil besar Jupiter berdiri, dan menghantar Khalid lurus ke arah Emesa.

Tanya Emesa dan Chalcis untuk keamanan selama setahun. Abu Ubaidah, menerima tawaran tersebut dan bukannya menyerang daerah Emesa dan Chalcis, beliau mengukuhkan pemerintahannya di tanah yang ditawan dan ditangkap Hama, Ma'arrat Nu'man satu. Walau bagaimanapun, perjanjian damai atas arahan Heraklius 'untuk melalaikan umat Islam dan untuk menjamin masa untuk penyediaan pertahanan Utara Syria. Setelah berkumpul tentera yang agak besar di Antiokhia, Heraclius menghantar mereka untuk mengukuhkan kawasan-kawasan strategik yang penting Utara Syria, yang paling penting kubu kuat Chalcis. Dengan ketibaan tentera Byzantine di bandar, perjanjian damai telah melanggar. Abu Ubadiah dan Khalid kemudian berarak ke Emesa, dan tentera Byzantine yang menghentikan pengawal terlebih dahulu Khalid telah dihalakan dan umat Islam dikepung Emesa yang akhirnya siap Mac 636 selepas dua bulan pengepungan.

Pertempuran Yarmouk

Rencana utama: Pertempuran Yarmouk
Pergerakan askar Islam dan Byzantine sebelum peperangan Yarmouk.

Selepas menangkap Emesa, umat Islam bergerak ke utara untuk menangkap keseluruhan daripada Syria Utara. Sementara itu, Heraklius telah tertumpu tentera yang besar di Antioch untuk melancarkan kembali Syria. Khalid mendapat berita dari tawanan Rom di Utara Syria. Selepas Heraclius pengalaman lalu beliau telah mengelakkan pertempuran padang dengan umat Islam. Dia merancang untuk mengasingkan kor Islam dari satu sama lain, dan berasingan mengelilingi dan memusnahkan tentera-tentera Islam. Lima tentera besar-besaran telah dilancarkan di Syria daripada laluan yang berbeza pada Jun 636 untuk menawan semula ia. Khalid, pelan penderiaan Heraclius ', takut bahawa tentera Islam sememangnya akan diasingkan dan dimusnahkan. Dalam satu sidang perang beliau mencadangkan bahawa Abu Ubaidah menarik semua itu tentera Islam ke satu tempat supaya untuk melawan satu pertempuran tegas dengan Byzantine. Seperti setiap cadangan Khalid, Abu Ubaidah mengarahkan semua itu tentera Islam di Syria untuk mengosongkan yang ditawan tanah dan menumpukan perhatian pada Jabiya. manuver Ini memberikan satu tamparan yang tegas kepada pelan Heraclius ', kerana beliau tidak ingin melibatkan tenteranya dalam pertempuran terbuka dengan umat Islam, di mana pasukan berkuda cahaya Islam boleh digunakan dengan berkesan terhadap berat dan kurang berkuda Byzantine bimbit. Dari Jabiya atas cadangan Khalid, Abu Ubaidah mengarahkan tentera Islam untuk menarik balik ke dataran itu di Sungai Yarmouk, yang mempunyai satu bekalan yang baik pastura dan air dan mana berkuda boleh akan digunakan dengan lebih berkesan. Abu Ubaidah, di dalam majlis perang, dipindahkan arahan tertinggi angkatan Islam kepada Khalid, yang bertindak sebagai komander medan pertempuran dan merupakan dalang penghapusan tentera Byzantine.

Pada 15 Ogos, Peperangan Yarmouk telah berlaku, ia berlangsung selama 6 hari dan berakhir dengan kekalahan yang dahsyat bagi Byzantine. Peperangan Yarmouk adalah dianggap sebagai salah satu pertempuran yang paling dasyat dalam sejarah. Ia adalah satu kekalahan bersejarah yang dimeterai nasib Byzantium di Levant, magnitud kekalahan adalah begitu kuat bahawa tentera Byzantine telah dapat memulihkan dari itu untuk beberapa ketika. Ia meninggalkan seluruh Empayar Byzantine terdedah kepada tentera Islam Arab. Pertempuran pertempuran terbesar yang pernah berjuang di tanah Syria sehingga ke tahap itu, dan dipercayai untuk menjadi kagum terhadap taktikal Khalid.

Menawan Baitulmuqaddis

Dengan tentera Byzantine berkecai dan dihalakan, umat Islam cepat menawan semula wilayah yang mereka telah kuasai sebelum Yarmouk. Angkatan Islam berpindah ke selatan ke benteng terakhir Byzantine, Baitulmuqaddis, di mana ramai yang terselamat Byzantine bencana di Yarmouk mengambil perlindungan. Pengepungan Baitulmuqaddis berlangsung empat bulan selepas bandar bersetuju untuk menyerahkannya, tetapi hanya kepada khalifah. Amr ibn al-Aas, salah satu daripada empat kor komander, mencadangkan bahawa Khalid harus dihantar sebagai khalifah, kerana persamaan yang sangat kuat dengan Khalifah Umar. Khalid telah diiktiraf dan akhirnya, Umar datang dan Jerusalem menyerah kalah pada bulan April 637. Selepas Jerusalem, tentera Islam berpecah sekali lagi. Yazid kor datang ke Damsyik dan menawan Beirut. Amr dan Shurhabil kor pergi untuk menakluk seluruh Palestin, manakala Abu Ubaidah dan Khalid, di kepala tentera 17.000 kuat bergerak ke utara untuk menakluk seluruh Syria Utara. Pemecatan dari tentera

Khalid pada kemuncak kerjayanya, beliau terkenal dan disayangi oleh orang-orangnya, bagi masyarakat Islam, beliau adalah seorang wira negara, dan telah diketahui umum sebagai Sayf-Ullah ("Pedang Allah".) Pada satu ketika, semasa beliau tinggal di Emesa mempunyai sebuah bilik mandi khas dengan bahan satu tertentu yang disediakan dengan campuran alkohol. pengintip Umar memaklumkan kepadanya kejadian itu sebagai alkohol adalah dilarang dalam Islam, dan Umar mengambil notis itudan meminta Khalid menjelaskannya. Khalid merasakan bahawa ini telah menjalankan pengharaman Islam terhadap alkohol sedikit terlalu jauh,dan diuruskan hanya dengan minuman bukan alkohol aplikasi luaran, dan alasan itu nampaknya cukup untuk Umar dan Senat di Madinah akan berpuas hati. Peristiwa lain berlaku sejurus selepas menangkap Khalid Marash (Kahramanmaraş), pada musim luruh 638, dia dapat tahu Ash'as, seorang penyair terkenal dan pahlawan di Parsi, membaca puisi dalam memuji Khalid dan menerima hadiah 10,000 dirham dari dia dari perbendaharaan negeri.Pengembangan Khalifah Rasyidin

Umar dan Senat mengenal pasti akta ini sebagai penyalahgunaan negeri harta, walaupun tidak sebagai menghukumnya untuk kehilangan seorang pekerja pejabat, tetapi dalam kes Khalid ini adalah alasan apa Umar nampaknya diperlukan. Beliau segera menulis surat kepada Abu Ubaidah meminta beliau untuk membawa Khalid di hadapan jemaah, serban, dan menanggalkan topinya. Umar mahu Abu Ubaida untuk meminta Khalid dari apa dana yang beliau berikan kepada Ash'as: dari poket sendiri atau dari perbendaharaan negeri. Jika dia mengaku setelah digunakan rampasan, dia melakukan penyelewengan. Jika dia mendakwa bahawa dia telah memberikan dari poket sendiri, dia adalah sangat bersalah. Dalam kes sama, beliau akan dipecat, dan Abu Ubaida akan menjaga kewajipannya. Abu Ubaida adalah seorang peminat Khalid dan sayangkan beliau sebagai adiknya, dan berkata bahawa dia tidak mampu melakukannya. Sebaliknya, Bilal ibn Ribah telah dilantik untuk tugas ini dan dipanggil kembali Khalid dari Chalcis untuk Emessa, di mana beliau didakwa awam. Khalid menyatakan bahawa dia telah memberikan wang dari poket sendiri dan dengan itu telah diisytiharkan tidak bersalah dalam pertuduhan itu. Walau bagaimanapun, apabila dia pergi ke Abu Ubaida, dia memberitahunya bahawa dia telah dipecat atas perintah Umar dan dikehendaki untuk kembali ke Madinah. Khalid pergi untuk Chalcis dan berkata selamat tinggal kepada pengawal mudah alih. Beliau kemudiannya pergi ke Madinah untuk bertemu Umar. Beliau membantah tentang apa yang beliau dianggap sebagai ketidakadilan. Umar dikatakan telah memujinya dalam perkataan ini: "Anda telah melakukannya; Dan tidak ada orang yang telah melakukan seperti yang anda telah lakukan”.

Kemudian Umar menjelaskan pemecatan beliau Khalid:

Saya tidak dipecat Khalid kerana kemarahan saya atau kerana kecurangan pada pihaknya, tetapi kerana orang dimuliakan beliau dan telah mengelirukan. Saya takut bahawa orang akan bergantung kepadanya. Saya mahu mereka tahu bahawa ia adalah Allah yang memberi kita kemenangan, dan tidak harus ada kerosakan di muka bumi.

-Khalifah Umar.

Ia adalah dengan cara ini bahawa kerjaya yang berjaya Khalid tentera datang ke penghujungnya.

Kematian

Walaupun ia percaya bahawa hubungan antara Umar dan Khalid, sepupu, sentiasa sesuatu yang pendek kordial, kedua-dua mereka nampaknya menaruh tidak buruk akan ke arah satu sama lain. Setelah kematiannya, beliau mewariskan harta kepada Umar dan membuat dia wasi wasiat dan harta beliau.
Dalam tempoh kurang daripada empat tahun pemecatan beliau, Khalid meninggal dunia dan dikebumikan di 642 di Emesa, di mana dia hidup sejak pemecatan beliau daripada perkhidmatan tentera. Makamnya kini sebahagian daripada sebuah masjid yang dipanggil Masjid Khalid ibn al-Walid.Batu nisan Khalid menggambarkan satu senarai lebih 50 pertempuran menang bahawa dia diperintahkan tanpa kalah (tidak termasuk pertempuran kecil). Ia adalah berkata bahawa dia telah mahu mati sebagai seorang syahid di medan pertempuran, dan telah nampaknya kecewa apabila dia tahu bahawa dia akan mati di atas katil. Khalid melahirkan kesakitan kesedihan ini melalui satu ayat sedih:

Saya telah berjuang dalam pertempuran yang begitu banyak mencari syahid bahawa tidak ada tempat dalam badan saya ditinggalkan tanpa parut atau luka yang dibuat oleh tombak atau pedang. Dan lagi di sini saya, mati di atas katil saya seperti unta lama. Semoga mata daripada pengecut tidak pernah berehat.

Isteri Khalid mengetahui perasaan seperti sakit suaminya dan memberitahu Khalid: "Kamu diberi gelaran makna 'Saif-Ullah', 'Pedang Allah', dan pedang Allah tidak bermaksud untuk dipecahkan dan seterusnya, ia bukan nasib anda untuk menjadi 'syahid' tetapi untuk mati seperti penakluk. "
Tentera
Khalid berkata berjuang sekitar seratus pertempuran, kedua-dua pertempuran utama dan pertempuran kecil serta tunggal, semasa kerjaya tentera. Setelah kekal tanpa ditewaskan, hakikat ini menjadikan dia salah satu jeneral tentera terbaik dalam sejarah.

Khalid arkitek kebanyakan doktrin tentera awal Islam, beliau adalah perintis hampir setiap utama taktik bahawa Muslim yang digunakan semasa penaklukan Islam Awal. Salah satu pencapaian utama Khalid dalam konteks ini telah menggunakan kemahiran individu pahlawan Arab Badwi kepada skala yang lebih besar. Beliau dipercayai telah dibangunkan mereka ke dalam unit yang hampir tetap dipanggil Mubarizun ("juara"), yang akan mengeluarkan cabaran peribadi kepada pegawai musuh. Ini adalah pedang yang terlatih dan mahir, siapa Khalid digunakan dengan berkesan untuk membunuh sebagai pegawai musuh banyak yang mungkin, memberikan tamparan psikologi kepada semangat musuh. Pertempuran Ajnadayn mungkin contoh terbaik bentuk ini perang psikologi. Selain itu pencapaian terbesar beliau adalah penukaran doktrin taktikal Arab ke dalam sistem strategik. Sehingga Khalid, orang-orang Arab pada dasarnya perompak dan skirmishers. Khalid berpaling mereka taktik pertempuran kecil ke dalam sesuatu yang boleh digunakan di mana-mana. Dia akan membawa tenteranya di hadapan musuhnya dan tunggu sehingga pertempuran keseluruhan merosot kepada urusan pertempuran kecil di antara unit-unit kecil. Kemudian, selepas meletihkan unit musuh, dia akan melancarkan berkuda beliau di rusuk mereka menggunakan Hammer dan taktik Anvil.

Banyak genius strategik dan taktikal Khalid terletak dalam penggunaan kaedah yang melampau. Beliau nampaknya meletakkan penekanan yang lebih pada annihilating tentera musuh, bukannya mencapai kemenangan dengan hanya mengalahkan mereka. Sebagai contoh pekerjaannya manuver meyelubungi double terhadap tentera Parsi berangka unggul di Pertempuran Walaja, dan manuver cemerlang di peperangan Yarmouk di mana beliau hampir terperangkap tentera Byzantine antara tiga gaung curam dengan senyap-senyap menangkap melarikan diri hanya mereka laluan, jambatan, di belakang mereka.

Khalid digunakan pemahaman yang lebih baik di kawasan dalam setiap cara yang mungkin untuk mendapat kelebihan strategik ke atas musuhnya. Semasa kempen Parsi beliau pada mulanya tidak pernah memasuki secara mendalam ke wilayah Parsi dan padang pasir Arab di belakang beliau, membenarkan tenteranya untuk berundur terdapat dalam kes kekalahan. Ia adalah hanya selepas semua Parsi yang kuat dan Parsi-bersekutu tentera telah dihantar bahawa dia menembusi jauh ke dalam rantau Euphrates dan ditangkap modal serantau Iraq, Al-Hira. Sekali lagi, di Yarmouk, kawasan itu akan membantu beliau dalam melaksanakan strategi hebat beliau annihilating Byzantine.

Dalam pergerakan mereka, tentera Khalid tidak mempunyai perlawanan sehingga gerombolan Mongol abad ke-13. Malah taktik orang Arab padang pasir dan padang rumput Mongol agak serupa. Tentera Seluruh Khalid akan menunggang unta semasa perarakan, manakala Mongol digunakan kuda, dengan perbezaan bahawa orang-orang Arab tidak membuat penggunaan pemanah yang dipasang. Taktikya yang paling biasa digunakan adalah serangan mengejut, juga nampaknya salah satu kegemaran beliau. Beberapa serangan mengejut yang paling cemerlang Khalid serangan malam daripada tiga sisi yang berbeza di kem Parsi di Zumail, Muzayyah dan Saniyy, tenteranya sangat Berjaya dengan muslihat di kawasan 100 km, cepat memusnahkan perkhemahan orang Persia dan sekutu Arab mereka. Peperangan Maraj al-Debaj menjadi tidak terkecuali, di mana sekali lagi tentera beliau sangat mudah alih maneuvered sekitar tentera Byzantine, muncul dari empat arah dan membuka pelbagai bidang pada satu masa, taktik yang kemudian dalam abad ke-13 menjadi salah satu tentera Mongol 'gerakan utama.

-Khalifah Umar

Ia adalah juga dicatatkan bahawa sekali Umar telah duduk bersama para sahabat, seseorang teringat Khalid, Umar dilaporkan berkata:. "Demi Allah, dia adalah perisai Islam terhadap musuh, hatinya tulen dari permusuhan " Ali yang berada di situ, dilaporkan berkata : "Kemudian kenapa anda menolak beliau daripada perkhidmatan tentera?" Umar menjawab bulat-bulat: "Saya adalah salah".
 Menurut beberapa riwayat, di katil kematian Umar, dia dinamakan orang yang dia akan dilantik sebagai pengganti kepada Khalifah jika mereka telah menjadi hidup, dan di kalangan orang-orang beliau dinamakan adalah Khalid.************************
Abd Aziz bin Harjin
Pensyarah Tamadun Islam
Universiti Teknologi MARA Perlis
02600 Arau, Perlis, MALAYSIA
Tel: 013-400-6206, 011-1070-4212, 04-988-2701
Email: abdazizharjin@perlis.uitm.edu.my
URL: abdazizharjin.blogspot.com